Skladiščenje pijač v Ljubljani

Pijače za uživanje sodijo med prehranske izdelke, za katere pri skladiščenju veljajo posebna pravila. Pijače ločujemo na brezalkoholne in tiste, ki vsebujejo alkohol. Osnovna načela shranjevanja so za vse enaka. Pakiranje pijač mora vsebovati ustrezne nalepke, kjer je označen rok uporabnosti izdelka. Da pa bi vsebina pijač ostala kakovostna, je ob skladiščenju potrebno upoštevati naslednja pravila:

  • Skladišče mora biti zatemnjeno in hladno.
  • Upoštevani morajo biti ustrezni temperaturni pogoji.
  • Izogibati se je treba ekstremnim temperaturam.
  • Shranjevanje brezalkoholnih pijač.


Skladiščenje sladkih gaziranih pijač, sokov in mineralne vode:

Skupino brezalkoholnih pijač predstavljajo različni prehranski izdelki - sokovi in pijače, ki vsebujejo sok, pitne, mineralne in mineralizirane vode, gazirane in negazirane pijače, koncentrirane pijače: sirupi, izvlečki; pijače na osnovi žit, suhe pijače.

Za večino podskupin je skupna vsebnost vode (70–90%) in odsotnost naravnih konzervansov. Izjeme so suhe in koncentrirane pijače, za katere je značilna nizka vsebnost vode, kot na primer sok brusnice, ki vsebuje naravno konzervans - benzojsko kislino.

Brezalkoholne pijače lahko tako razdelimo na:

  • tekočine z visoko vsebnostjo vode,
  • poltekočine z visoko viskoznostjo in srednjo vsebnostjo vode,
  • suhe z nizko vsebnostjo vode.

Za tekoče pijače je značilna nizka obstojnost, zato se za izboljšanje in podaljšanje roka uporabnosti uporabljajo različne metode konzerviranja: pasterizacija ali sterilizacija sokov; dodajanje konzervansov (sorbinske, benzojske kisline, žveplovega anhidrida itd.) za sokove, izvlečke; dehidracija s pomočjo posebnih filtratov za pitne, mineralne in slane vode.

Za poltekoče pijače je značilna visoka vsebnost sladkorjev (50-65%), ki zaradi povečanja osmotskega tlaka zagotavlja konzervans. Poleg tega se pri proizvodnji takšnih pijač sterilizirajo ali dodajo konzervansi, tako da se lahko predstavniki te skupine dolgo shranijo.

Suhe pijače zaradi nizke vsebnosti vode in visoke vsebnosti trdnih snovi, med katerimi prevladuje sladkor, lahko trajajo dlje časa.

Pri skladiščenju brezalkoholnih pijač, je nujno upoštevati naslednja navodila:

  • skladišči se jih stran od virov toplote in svetlobe,
  • najugodnejša temperatura za skladiščenje brezalkoholnih pijač je od 2 do 6 stopinje Celzija,
  • vsebina v steklenicah ima še veljaven rok uporabnosti, ki je naveden na etiketi.

Pri nepravilnem skladiščenju, kjer se embalaža brezalkoholnih pijač poškoduje, se pričnejo tekočine v steklenicah izhlapevati v zrak, pri čemer se začne proces oksidacije. Ogljikov dioksid postopoma izginja, okus pijače se spremeni, tekočina pa se razlije.

Shranjevanje brezalkoholnih pijač na prostem je za zdravje varno le 3-4 dni. Če jih shranimo v hladilnik, življenjsko dobo okusnih tekočin podaljšamo še za 2-3 dni. Odprta mineralna voda se lahko uporablja teden dni.

Brezalkoholne pijače se običajni hranijo v plastičnih ali steklenih steklenicah, sokovi pa se najpogosteje natakajo v plastificirano kartonsko embalažo, ta pa se skladišči v lesenih, polimernih ali kartonskih škatlah). Lesene in polimerne škatle so nameščene v regalih z višino ne več kot 2 m, kartonske škatle pa ne več kot 1,5 m.

Poleg tega so pijače v polimernih škatlah nameščene na lesene palete še z dodatnim pakiranjem s krčljivo folijo. Takšni pakirni sistemi so nameščeni na policah v eni stopnji.

Steklenice mineralne vode se skladiščijo v vodoravni legi v regalih z višino največ 18 vrstic.

Glede na čas shranjevanja lahko vse brezalkoholne pijače razdelimo v naslednje skupine:

  • pokvarljiva (vsebujejo kvas - ne več kot 5 dni., sem sodijo sveže pripravljeni sokovi neposredne ekstrakcije, brezalkoholni topli napitki, itd.);
  • povprečni rok uporabnosti (od 1 do 6 mesecev - brezalkoholne gazirane pijače, železne mineralne vode - ne več kot 4 mesece, kvasne pijače - 6 mesecev itd.);
  • dolg rok uporabnosti (več kot 6 mesecev - pitje ustekleničene vode, večina mineralnih vod - 12 mesecev, koncentrirane in suhe pijače - 12 mesecev, sterilizirani obnovljeni sokovi, nektarji in pijače, ki vsebujejo sok itd.).


Skladiščenje pijač, ki vsebujejo malo alkohola (pivo, peneča vina, vina)

Osnovna načela za shranjevanje pijač veljajo za peneča in ne peneča vina. Vendar med njimi pri skladiščenju obstajajo majhne nianse:

  • Temperatura v skladišču od 2 do 16 stopinj Celzija.
  • Zatemnjen prostor, sončna svetloba vino pokvari.
  • Vlažnost zraka mora biti vsaj kot 75%, da pluta (zamaški) ne izsuši.
  • Vodoravni položaj steklenic (embalaže) za vzdrževanje vlage zamaškov iz plute.

Ko so peneča vina enkrat odprta, zelo kmalu izgubijo vonj, okus in penečo strukturo, zato jih v hladilniku lahko hranimo le kak dan. Preostala vina brez plina, pa v hladilniku obstanejo od 3 do 15 dni, pod pogojem, da steklenico tesno zamašimo.

Bolj ko je vino sladko in močnejše, dlje ohrani enakim okus in aromo.

Pivo se običajno shranjuje na temperaturi 2 do 12 stopinj Celzija. Tako ostane ta pijača nespremenjena tudi ves mesec. Uporaba določenih stabilizatorjev v pivu poveča to obdobje do 3 mesece. Piva nikoli ne smemo shranjevati  v odprti embalaži. Zelo hitro izgubi okus, vonj in penečo strukturo.


Skladiščenje močnih alkoholnih pijač

Skladiščenje močnih alkoholnih pijač ne predstavlja posebnih težav. Originalno zaprte steklenice so lahko shranjene pri sobni temperaturi. Vendar mora biti skladišče temen prostor in embalaže s pijačo morajo biti postavljene navpično. Po odprtju steklenice z alkoholno pijačo pa jo je potrebno shraniti v hladilniku.


Potrebujete skladišče za pijačo?

Pokličite nas na: 01 242 55 00
Pišite nam: milena.bratun@lesnina-trgovina.si

Nudimo vam:

  • 3.000 m² talnih skladiščnih prostorov
  • 3.000 evropaletnih mest
  • 5.000 m² zunanje deponije
  • 2.000 mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje NEVARNIH KEMIKALIJ in drugih snovi
  • 1.000 mest za evropalete na regalih v posebej opremljenih prostorih za skladiščenje VNETLJIVIH KEMIKALIJ in drugih snovi

Odprto

Pon - Pet: 7:00 - 15:00
Imamo vsa potrebna dovoljenja.

Ljubljana, Dolgi most

Tržaška cesta 135, 1000 Ljubljana

100 brezplačnih parkirnih mest za zaposlene in stranke.

Skladišče je primerno za:

  • Papirna galanterija
  • Les in polizdelki iz lesa
  • Športni rekviziti
  • Pijače in živila
  • Računalniška oprema
  • Strojna oprema
  • Toplotne črpalke
  • Repro material
  • Olja, laki, čistila...

Pokličite

Stojan OŠTIR 041 621 364 ali Milena BRATUM 01 242 55 00